Met ons aan de slag

Een goede podcast maakt u niet snel even tussendoor.  Net als bij alle andere communicatieplatformen is het belangrijk vooraf na te denken over een aantal zaken en de doelstellingen en aanpak goed in beeld te brengen. Al naargelang de doelstelling en de doelgroep zal het concept en de invulling van de podcast sterk verschillen. Vervolgens is het van belang de podcast op professionele wijze te maken en te publiceren.

The Podcast Planet brengt een unieke set aan skills samen om in alle stappen van het realiseren van uw podcast uit te blinken.

shutterstock_605503388.jpg
HET CONCEPT
Er wordt nogal snel aan voorbij gegaan: we kletsen wat bij mekaar en hebben de basis van een goede podcast. Niets is minder waar ... In deze fase van de podcast challengen we u: waarom wilt u een podcast maken? Wat wilt u ermee bereiken? Past de podcast in een ruimere communicatiestrategie? Heeft u uw doelgroep goed in kaart? Weet u wat die wil? Heeft u een idee van hoe u de verwachtingen van uw doelgroep kunt inlossen? Weet u hoe u zich met podcasts kan onderscheiden van andere media-platformen ? Hoe geeft u via podcasts een maximale toegevoegde waarde?

 

Voor The Podcast Planet is dit het fundament van een succesvolle podcast(reeks). We besteden hier veel aandacht aan. Met Luc en Peter heeft u twee gesprekspartners die oneindig creatief zijn, maar tegelijkertijd vanuit hun specialisme meteen ook de juiste bouwstenen aanreiken.
 
Als we dit met u goed bespreken, gaan wij intern alles challengen en een dubbelchecken. We verfijnen het concept en stellen de formule van de podcast op. Binnen dit concept definiëren we onder meer de scope, programmaonderdelen en de lengte van de productie. Daarnaast besteden we aandacht aan de presentatoren/voice-over, de gasten in de podcast en hun rol in de productie.
 
Ook bespreken we de frequentie van de podcast. Doorgaans zal een podcast meer effect hebben als er serie-afleveringen wordt gemaakt, maar ook de combinatie met andere mediakanalen en eigen communicatietools is cruciaal.
wave-geel_transp.png
shutterstock_488264278.jpg
HET SCRIPT
Laat u niet vangen: hoewel veel podcasts losjes overkomen, is er altijd een script. Veel zaken zijn vooraf gepland en bedacht. En dat is ook nodig om in de korte tijdsspanne van een podcast de doelstelling van de podcast te bereiken. Net als bij een filmscript zijn niet alleen de elementen van het concept daarin verwerkt, ook de opbouw per aflevering wordt gedefinieerd.
 
Hoe concreet dat is, ligt deels aan u. Sommige mensen voelen zich pas comfortabel als alles tot in de details is uitgeschreven, bij anderen werkt een document met een script in grote lijnen uitgewerkt, het best. Indien nodig doen we hiervoor een beroep op ons zusterbedrijf, het redactiebureau Working Words BV.
wave-geel_transp.png
shutterstock_686692210.jpg
DE OPNAME
Bijna klaar om aan de opnames te beginnen. Maar hoe kunnen we uw podcast het beste produceren? Is dat bij op locatie met een mobiele setup? Of duiken we de studio in? Niet alleen de apparatuur is van belang– het spreekt vanzelf dat we state-of-the-artopnameappartuur gebruiken – ook de de omgeving waar de opname wordt gemaakt.
In de studio zitten we natuurlijk optimaal qua akoestiek en omgevingsgeluid, maar soms hebben we dat bijkomend geluid echt nodig als illustratie. Of we bouwen lokaal een studio als uw agenda het niet toelaat om u te verplaatsen.
In elk geval: The Podcast Planet laat niets aan het toeval over. Het zou zonde zijn om aandacht te geven aan het creëren van een uniek concept, het uitwerken van een goed script…om dan niet de hoogste opnamekwaliteit na te streven.
wave-geel_transp.png
shutterstock_304190804.jpg
DE MONTAGE
Idem dito voor de postproductie. Vaak onderschat, ook met een eenvoudig opzet en uitstekende voorbereiding. De montage van een audioproductie is tijdsintensief. Maar ook hier maakt u het verschil met naadloze overgangen, geluiden en muziekjes op het juiste moment, de voice-over, intro’s en outro’s…. Het monteren van een podcast is vakwerk voor The Podcast Planet.
wave-geel_transp.png
shutterstock_1057956044.jpg
PUBLICEREN
Nu de podcast klaar is, kunnen we publiceren. Dat gaat vanzelf via de platformen van Apple, Spotify, … en onze eigen app. Daarmee kunnen we uw podcast ook prive houden. 
Het zou maar al te gemakkelijk zijn te denken dat de kous daarmee af is. We gaan de podcast aligneren en integreren met uw andere media en uw content marketing initiatieven. We gaan de podcast inzetten om het contact tussen uw doelgroep en uw organisatie te versterken. U vindt in The Podcast Planet niet alleen een partner die u hierin adviseert, maar ook bijstaat en de opdracht realiseert.
wave-geel_transp.png
shutterstock_1052159972.jpg
PRESENTEREN
Er zijn twee aspecten: uiteraard kan u rekenen op de inzet van professionele en aangename ‘radiostemmen’ voor de intro’s, outro’s, voice-overstukken, ... Maar uniek aan de aanpak van The Podcast Planet is het netwerk van experts dat ons helpt om de content op de juiste manier te brengen en de juiste vragen te stellen.
wave-geel_transp.png